Wat is een thuisbatterij?
Een thuisaccu of thuisbatterij is een apparaat waarmee elektriciteit die zelf wordt opgewekt – bijvoorbeeld met zonnepanelen – thuis kan worden opgeslagen. Deze stroom kan dan op een later tijdstip worden gebruikt. Normaliter wordt dit ‘teveel’ aan opgewekte stroom aan het net geleverd en op een ander moment weer afgenomen. Dat noemen we ‘salderen’. Met een thuisbatterij die ongeveer net zo groot is als een forse cv-ketel, slaat u deze opgewekte stroom zelf op om later te gebruiken.
Heb ik een 1 of 3-fasen aansluiting nodig?
Voor de meeste batterijen heb je een 3-fase aansluiting nodig. En dat is niet voor niks.
60% van de Nederlandse woningen heeft anno 2024 nog een 1-fase aansluiting. Kijkend naar de toekomst gaan we met z’n allen steeds meer elektrificeren, denk aan zonnepanelen, een (hybride) warmtepomp, laadpalen, thuisbatterijen en koken op stroom in plaats van gas. Deze elektrificatie zorgt voor meer belasting op de aansluiting. Een 3-fase aansluiting biedt simpelweg meer mogelijkheden en is een meer toekomstbestendige oplossing.
Wat zijn enkele voorwaarden voor het plaatsen van een thuisbatterij?
De batterij kan het best in een niet-vochtige ruimte wordt plaatst met een zo constant mogelijke temperatuur die goed is te ventileren. Daarnaast mag deze niet in een vluchtroute staan.
Een thuisbatterij kan afhankelijk van de uitvoering op een stevige ondergrond worden geplaatst of met beugels aan de muur worden bevestigd. Batterijen zijn echter niet alleen groot, maar ook erg zwaar. Verzeker u er daarom van dat de muur dit gewicht daadwerkelijk kan dragen.
De 1 fase batterij mag op maximaal 50 meter (kabellengte) van de omvormer geplaatst worden. De 3 fase batterij op maximaal 5 meter (kabellengte) afstand van de omvormer.